2011. 05. 11.

Sajtot készítettem....

Egy ideje már nézegetem a receptet, gyűjtöm a bátorságot....

... de a múlt héten rászántam magam:)

Olyan gyorsan elfogyott, hogy mire észbe kaptam, hogy fotót készítsek róla már a morzsái sem voltak meg:D
Azóta már készült egy újabb adag is, már abból sem sok van...

Annyira egyszerű elkészíteni és annyira finom, hogy azt hiszem gyakori "vendég" lesz nálunk:)

 Házi sajt

Hozzávalók:
2 nagy pohár joghurt (90dkg) (de próbáltam kefirrel is, azzal is jó lett)

és ízesítőszerek annak függvényében, hogy milyen sajtot szeretnénk készíteni

Elkészítése több napig tart, de egyszerre max. 5 percet kell vele foglalkozni.

  • Először is fogunk egy szűrőt, kibéleljük konyharuhával. A szűrőt ráhelyezzük egy tálra és beleöntjük a joghurtot. 36-48 órára hűtőbe tesszük, hogy a savó kicsöpögjön belőle.


  • Így egy sűrű keveréket kapunk, amit a sajtmesterek sajttésztának hívnak:) Megkóstoltuk... kár volt:D Annyira finom, hogy nagy volt a kísértés a család részéről, hogy együk meg így:D A sajttésztát egy keverőtálba öntjük és ízesítjük. Só mindenképpen kell bele, maradhat így natúr is, ekkor egy feta jellegű sajtot kapunk. De készíthetünk pl. köményeset - ekkor egész köménymagokat szórjunk bele vagy pl. snidlinges / fokhagymásat - ekkor zúzott fokhagyma, apróra vágott snidling, őrölt bors, őrölt kömény kerülhet bele. 
  •  A beízesített sajttésztából korongot formázunk és becsomagoljuk egy újabb konyharuhába. Minél több réteg van rajta annál jobb, mert akkor biztosabban megkeményedik. Végül a becsomagolt sajttésztát két vágódeszka közé tesszük és valami nehéz tárggyal (pl. könyvek), ami kb. 1kg, lepréseljük.
  • Így bebugyolálva - lepréselve, vágódeszkástól - könyvestől visszatesszük a hűtőbe és következik az érlelés. 24-36 óra alatt kialakul a végleges formája és íze. Állaga kb. olyan lesz, mint a fetasajtté.
  • Érdemes megjegyezni, hogy a joghurt meddig jó, addig lesz jó a sajt is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése