Tegnap kezembe akadt egy üveg meggybefőtt és előtörtek az emlékek...
Grillezett csirkemellfilé burgonyapürével és meggymártással
Húslevest főzni nem akartam, de eldöntöttem, hogy meggymártás lesz a vacsora:)
Volt itthon csirkemellfilém, azt gyorsan feldaraboltam, bepácoltam grill fűszerkeverékkel és betettem a hűtőbe pihenni.
Ezután elkészítettem a burgonyapürét: az apróra kockázott burgonyát annyi sós vízben feltettem főni amennyi éppen hogy ellepte.
Mialatt a burgonya puhára főtt elkészítettem a meggymártást:
Először is fűszerkivonatot készítettem: a lábasban egy kevés vízben feltettem főni a szegfűszeget és a fahéjat. Miután felfőtt még kb. 5 percig főztem, ezalatt szép barna színe lett. Végül kihalásztam belőle a fűszereket (de szűrni is lehet).
Ezután hozzáöntöttem az egy üveg meggybefőttet a levével együtt és felforraltam.
Amíg felforrt készítettem egy tejszínes habarást: 2,5dl tejszínt + 2 ek. lisztet egyneművé kevertem. Ezt, mielőtt hozzákevertem volna a meggyhez, a meggy levével hőkiegyenlítettem (apránként, mindig csak egy pici levet kevertem a habaráshoz, amíg elég meleg nem lett), hogy ne csapódjon ki és ne legyen pöttyös a mártásom. Így már hozzákeverhettem a meggyhez a habarást. Addig forraltam még amíg a kellő sűrűséget el nem érte.
Akinél nincs gyerek a háznál egy kis vörösborral is megbolondíthatja:) Végül egy kevés cukorral ízesítettem.
Mire elkészült a meggymártás a burgonyám is puhára főtt. Leszűrtem, vajjal és langyos tejjel összetörtem. Kész lett a burgonyapüré is.
Nem volt más hátra, mint hogy előszedjem az öntöttvas grillserpenyőmet (ami még a nagyikámé volt:) ) és megsüssem a pácolt csirkemellfiléket.
Jól sikerült könnyű vacsora lett belőle. Szerintem az mindent elmond, hogy a legkisebbem kétszer kért repetát:D
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése